Strejk på tunnelbanan!

Torsdagen den 27:e januari är det strejk på tunnelbanan. Strejken omfattar medlemmar i SAC-DSTS och oorganiserade tågförare och spärrexpeditörer/kundservicevärdar. Du som tillhör ST, SACO-TJ eller SEKO står neutral i konflikten. Det betyder att man inte utför arbete som skulle utföras av en strejkande. Ingen kan tvingas att bli strejkbrytare!

Även om du inte är medlem i SAC-DSTS finns det massor att göra om du vill hjälpa till med strejken. Man kan stå i strejkvaktslinjen eller hjälpa till att dela ut flygblad till trafikanter. Strejken angår ju oss alla.

Media har redan uppmärksammat strejken, här är några axplock:

17/1: Fackförbund varslar om strejk i tunnelbanan
17/1: MTR: Vi vill fortsätta samtalen
17/1: Subway workers threaten strike
18/1: Vi kräver att MTR leder och fördelar arbetet på ett ansvarstagande sätt och samtidigt inleder förhandlingar i ordets rätta bemärkelse
18/1: MTR: SAC:s beskrivning av arbetsmiljön i tunnelbanan helt fel
19/1: Syndikalister strejkar för arbetsmiljön i t-banan
19/1: SEKO STÅR NEUTRALA I KONFLIKTEN.
19/1: Strejkvarsel i tunnelbanan
20/1: Fler fackförbund tar strid för t-baneförare
20/1: Pierre Sandberg och hur MTR (Connex/Veolia) köper fackets tystnad
21/1: Syndikalisterna varslar om strejk i t-banan

Och kom ihåg. För oss alla. Av oss alla. Tillsammans är vi starka!

(Uppdatering: enligt ett meddelande som SAC-DSTS skickat till tunnelbloggen gäller strejkvarslet samtliga personalkategorier som är anställda av MTR och inte enbart förare, spärrexpeditörer och kundservicevärdar som tidigare sagts).

Hälsar

Tunnelbloggen

30 Responses to Strejk på tunnelbanan!

 1. Erik skriver:

  Vi är många med fredsplikt som vill delta i Strejken!!

  Vi får ju strejka vilt men riskerar då löneavdrag och en liten summa böter om MTR väljer att stämma sin personal i AD. Grejen är väl den att det är mycket ovanligt att arbetsgivare går vidare med stämning eftersom man vill upprätta förtroende till sin personal igen. Böter är väl Max 1000 kr också enligt praxis? Förra strejken samlade vi ju in pengar från allmänheten så ingen förlorade en krona!

  Mtr vet ju att verksamheten inte fungerar. Dumt att straffa sin personal dubbelt om de vill lösa situationen. Att strejka är enda sättet vi har kvar att visa MTR att de måste tillgodose personalens missnöje. De måste inse att vi menar allvar. Att personalens hälsa och trivsel faktiskt är företagets intresse!

  Om vi hinner komma överens om att strejka vilt så tänker jag sjukskriva mig! Har man uttjänst räcker det med att försova sig i en timme. Mtr kan inte straffa en för det! Är man sjuk betalar man ju själv karensen. Det är inget utnyttjande av systemet om man bara e sjuk en dag! Det här är ända sättet om vi ska påverka mtr. Inget annat har ju hjälpt!

  Nu har vi ett par dagar på oss att prata ihop oss! Vi är redan flera som besrämt

  • pluringen skriver:

   Erik. Med tanke på hur många som blivit inkallade på rehabsamtal för att de går på toaletten så tror jag inte MTR kommer att se genom fingrarna på de som strejkar vilt.
   Jag skulle inte sjukskriva mig samma dag som en endagsstrej pågår utan att se till att gardera mig med ett läkarintyg. Bättre idé måste vara att snabbt gå med i syndikalisterna. Du borde kunna ha dubbla medlemskap om du inte vill byta fackförbund. Eller?

   • Johanna skriver:

    De kan inte kräva förstadagsintyg retroaktivt… – och all erfarenhet visar att man nästan helt säkert kommer att tvingas släppa dem som strejkar vilt. Värre blir det om SEKO exempelvis stödjer strejken… MEN som sagt… det finns ingen anledning att inte sjukskriva sig – eller byta sin tjänst mot en syndikalist som fått reserv tex.
    Finns mycket man kan göra.

   • Grådvärg skriver:

    Ja visst kan man byta tjänst med någon, men kom ihåg att MTR satte upp en lapp på sin infotavla i höstas om att det var nya rutiner angående privatbyte. Man skulle fylla i papper i god tid innan och bytet var inte officiellt och accepterat förrän man fått det underskrivet av arbetsledare och hela baletten. Jag kommer inte ihåg exakt vad de nya reglerna var förutom det där med signatur av arbetsledaren, och infotavlan på intranätet är såklart nere nu när jag skulle kolla upp det. Antagligen är det något de inte snackat med facket om heller.
    Det är en bra idé att byta med en SACare som fått heldagsreserv, men se bara till att ni gör det i god tid!

 2. Tutf skriver:

  ST säger att de beslutat följa ”arbetsrätten”.. Vad innebär det?

  • Robert tutf skriver:

   Har ST någon hemsida? Kan inte hitta någon, men jag kanske letar dåligt. Om de inte har någon, var har de sagt att de beslutat att följa ”arbetsrätten”?

 3. tutf Tub1 skriver:

  ST vid MTR hemsida.
  Ja vad menar de?

  http://www.spartrafik.net/

 4. Grådvärg skriver:

  ST (jag vet inte hur många de organiserar i tunnelbanan) skriver på sin hemsida att ”Fackförbundet ST med avd 220 12 vid MTR Stockholm har beslutat att vi skall följa svensk arbetsrätt.”

  Vad betyder det?

 5. Tut skriver:

  Enligt svensk arbetsrätt kan arbetsgivaren inte straffa dig för att du inte tagit smittat arbete och blivit strejkbrytare.

  Alla hot om ”rapporter”, ”varningar” eller liknande är en fråga om olagliga trakasserier och bör rapporteras till facket!

  • Robert tutf skriver:

   Jaha, de menar att de följer svensk arbetsrätt på så sätt att de utnyttjar sin rätt att stå neutrala i en konflikt. Något otydligt uttryckt på http://www.spartrafik.net/
   men så bör det väl förstås?

   • Jonas skriver:

    Ja. Rätten att stå neutral och inte ta smittat arbete är varje enskilds rättighet, oavsett facklig tillhörighet!

   • Johanna skriver:

    Svensk arbetsrätt säger att man får stå neutral i en arbetskonflikt – och att man får ta ett smittat arbete om man vill. Det här förstår jag som att ST lägger över allt ansvar på sina medlemmar och låter dem bestämma själva.

    Men så jävla fult om ST blir strejkbrytare. Alltid bättre att utnyttja sin neutralitet 😉

 6. Softspot skriver:

  ”Källa: Arbetsdomstolen 2004 nr 10
  Målnr/Dnr: 2004-A 162
  Beslutsdatum: 2006-01-25
  Organisationer: Byggindustrier, Sveriges, Byggnadsarbetareförbundet, Sv

  Varje enskild arbetstagare som står utanför en konflikt har rätt att vara neutral och inte befatta sig med smittat arbete. AD fastslog att denna rätt är individuell och kan inte åberopas av en facklig organisation. ”

  Fackliga organisationer har enligt arbetsrätten inte så mycket att säga om saken.

 7. Tommy skriver:

  Hoppas verkligen det går bra för er och att strejken ger resultat! Lycka till DSTS!

 8. micke skriver:

  hoppas det går fint idag!

 9. Johanna skriver:

  det behövs nog en ännu större strejk nästa gång!
  har dock märkt av att många uppmärksammat oss genom att ställa frågor/hålla med oss m.m.m.m…..BRA GJORT till ni som har stått upp för oss all idag!

 10. ... skriver:

  Alla som inte är bundna av fredsplikt – ta ut er rätt att strejka! Och/eller gå med i dsts!

 11. Katja skriver:

  Jag skulle vilja få lite synpunkter kring denna artikel som publicerades i ST-press ons 26/1 (eftermiddagen innan strejken).
  http://www.stpress.se/zino.aspx?articleID=17338

  Dagen därpå -strejkdagen mao- publiceras även denna artikel: http://www.stpress.se/zino.aspx?articleID=17342

  Förstår man detta rätt så har fackförbundet ST (samt även MTR som arbetsgivare) samma synsätt vad det gäller fredsplikt och vad det innebär (för fackligt ansluten till ST i detta fall). Jag undrar;

  1. Hur kunde SEKO medlemmar stödja strejken -om än indirekt- när de skrivit under samma kollektiv avtal o därmed bundits till (samma) fredsplikt som ST?

  2. Hur kan man vara så säker på att MTR inte haft rätt att utöva repressalier på de (ST) medlemmar som valt att åberopa sin individuella rätt att strejka? Ingenstans i Dom 10/06, mål A 162/04 (http://www.arbetsdomstolen.se/upload/pdf/10-06.pdf )
  -förutom ersättningsmässigt- tar man upp den frågan, vilket gör att man helt enkelt inte borde vara säker på varesig det ena el det andra.

  3. Är ST medlemmar öht medvetna om att man på förbundet resonerat enl följande på konstaterandet att ”strejken skulle kunna försätta ST-medlemmar hos MTR Stockholm i ett dilemma. Men eftersom bolaget inte beordrar någon att arbeta övertid är det inget problem”, enligt ST-klubbens ordförande Tony Moros.” Ur ST Press 27/1.
  (Men vilken tur!! Vad snälla de var på MTR nu, phew..)

  Synpunker, diskussioner, källhänvisningar välkomnas gärna!

  Tack på förhand,
  Katja, tutf bana1

 12. städnojjan skriver:

  Att vara neutral innebär att inte ta ”mittat arbete”.

  En vanlig myt som arbetsgivare sprider, och även ST i sina artiklar som du refererar till, är att neutralitet skulle innebära att ta smittat eller strejkat arbete. I princip menar dom att man skulle strejka om man skulle stå neutral och därmed kunna drabbas av repressalier.

  Men detta är just vad det är, en myt och en lögn.

  I domen som du refererar till, AD A 162/04,står det klart och tydligt att:

  ”Av allmänna rättsgrundsatser får anses följa att arbetstagare som står utanför en konflikt kan ha rätt att stå neutrala, dvs. rätt att i vissa fall vägra utföra s.k. konfliktsmittat arbete.Denna rättighet får dock anses vara individuell och inte enrättighet som kan åberopas av en facklig organisation.”

  Alltså kan ingen kollektivare drabbas av repressalier för att de vägrar att ta strejkat eller smittat arbete.

 13. Katja skriver:

  Vad ST refererar till (enl ST direkt) är att en förare i normala fall kan beordras övertidsarbete då en avlösning spricker -dvs att som kortast köra först till ändhållplats och sen till nästa avlösningsplats alt u-brygga men att ST/SEKO medlemmar då vägrar befatta oss med det pga att tjänsten är ”smittad”. Därigenom så bryter man mot kollektivavtalet/fredsplikten. O däri ligger således problemet.

  Och visst, jag förstår att det nog råder en viss skrämsel-taktik när det gäller detta -även om det vore galet korkat av ST att direkt ljuga i en offentlig artikel- men man får inte glömma vad som följer strax efter citatet enl ovan i domen och där man tar upp ett annat fall där detta utfall (rätten att stå neutral) inte gällde;

  ”Det är emellertid att märka att förbundets talan avser organiserade arbetstagare, medlemmar i förbundet, som var bundna av fredsplikt. När sådana arbetstagare vill gemensamt och, som i detta fall, med stöd av sin organisation vägra befatta sig med överfört arbete får vägran en kollektiv prägel. Den utgör därmed en stridsåtgärd i medbestämmandelagens mening.”

  Så jag är nog tillbaks på ruta ett iaf…
  Kan dock tillägga att jag idag har bytt fackförbund (från ST) så detta har inte att göra med några sympatier för-, el ovilja mot ngt förbund som sådant. Vill bara veta vad som gäller eg! Tack för svar 🙂

 14. M skriver:

  Hur menar du med ”då en avlösning spricker”? Menar du att om den spricker pga av strejk?
  Det är ju det strejkvakterna är till för: att kolla så att deras smittade jobb inte utförs. De strejkande tar ju på sig ansvaret för avlösningen. De tar emot tåget men kör det inte. Då företaget inte vill ha stopp i trafiken skickar de alltid en avlösare, det kan vara en reservförare eller ett TB som kör undan tåget, upp på en brygga eller i transport.
  Så den avlöste föraren blir avlöst och kan gå hem/gå på rast.
  (om det var det du menade dvs) =)

 15. J skriver:

  Precis. Man bli avlöst av en strejkande.

  Det är ingen sprucken avlösning!!

  Strejkvakten kan ju lösa av kollegan och sätta sig i hytten och vägra flytta på tåget under hela körpasset. Men riktigt så jävlig är man ju inte..

 16. Katja skriver:

  Precis, och så skedde ju också ”tack vare” MTRs ställningstagande. På ST direkt menade man dock att det lokala ombudet borde ha utsett medlemmar som stod jämsides m strejkvakterna såvida det blev ”handgemäng” som hon uttryckte det. Och ett sånt uttalande lämnar inte så mkt kvar att misstolka. Allt för fredsplikten..amen Ps-Det var inte för intet man var något nervös inför att gå till jobbet den dagen. Det var ju först väl där man (jag) förstod att det inte skulle bli några komplikationer.Ds

 17. Katja skriver:

  (Initiell respons -ja varför det?) Antagligen så menade hon att det kunde uppstå konflikt av olika grad eftersom ST medlemmarna kunde -av TLC- beordras jobba övertid/kört vidare enligt kollektivavtalet o fredsplikten. Och att en ST medlem då skulle haft att välja mellan att vara strejkbrytare el avtalsbrytare utan stöd från sitt eget fack.

 18. Katja skriver:

  Passus: Personen jag talade med visste först inte om det pressmeddelande (se första inlägget) som STpress publicerade ganska sent dagen innan strejken. Efter att hon läst det så förstod hon dock vilken situation det försatte oss förare i. Undrar därför om ST då kanske inte var helt införstådda med evt ”komplikationer” i samband med det ställningstagandet(?)

 19. städnojjan skriver:

  Min poäng ovan skulle nog vara att ST:s uttalande inte spelar nån roll eftersom neutraliteten är en individs rättighet och inte en organisations. Därför tar inte arbetsdomstolen upp skadestånd mot enskilda personer i den nämnda domen. Att inte ta smittat arbete blir därför inte enskilt ett brott mot fredsplikten. Det betyder egentligen att arbetsgivaren inte kan säga upp en anställd pga arbetsvägran just eftersom en anställd har rätt att stå neutral.

 20. Katja skriver:

  Låter logiskt och så kommer även jag att förhålla mig till evt framtida strejker. Lustigt bara att ST valde att reagera som de gjorde i frågan, särskilt när ”storebror” SEKO var så tydliga med att ställa sig bakom sina medlemmar. Fel el ej avtalsmässigt (vägran m kollektiv prägel dvs). Känns hursomhelst tryggare att ha dem i ryggen än ett gäng paragrafryttare som tycks vara köpta av arbetsgivaren. Leve styrkan i gemenskap och en strävan mot samma mål, oavsett facklig tillhörighet 😉

 21. Jonas skriver:

  Tillsammans är vi starka 🙂

 22. M skriver:

  Ja, leve den!
  Som tunneltidningen säger:
  TILLSAMMANS ÄR VI STARKA
  tamejtusan =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: