Efter gnetstoppet, fortsättning följer!

Nu står det helt klart att missnöjet med vår arbetsköpare MTR är utbrett och djupt. Bra så. Vad gör vi nu? Hur går vi vidare? Ett förslag:

Vecka 44

 • Först: Utvärdera gnetstoppet. Prata med så många kollegor som möjligt. Vad har de hört och sett? Vad kan du berätta om? Vad var bra vad var dåligt. Gör en analys tillsammans.
 • Sedan: Tänk ut, för dig själv, vad du vill ha ändring på. Vad är du mest missnöjd med?
 • Prata ihop dig med dina närmaste kollegor, vädra dina önskemål.
 • Formulera tillsammans era gemensamma krav! Var tydliga.

Vecka 45

 • Ha öppna möten i din rastlokal. Då våra arbetstider är varierande kan det fungera bättre med ”rullande” och överlappande möten. Hör du inte till en särskild rastlokal är du alltid välkommen till vilken som helst, när som helst. Ta en kaffe och diskutera. Det är viktigt att du tar tillvara de få minuter du har tillsammans med dina kollegor. Ta till orda! Viska inte, låt dina kollegor få chansen att säga sitt.
 • Skriv ner de gemensamt överenskomna kraven och önskemålen och sätt upp dem på en anslagstavla. Har ni ingen anslagstavla, skramla och spika upp!
 • Fundera ut så många påverkansmetoder som möjligt (vad finns det mer än gnetstopp?) för att MTR ska lyssna.
 • Diskutera tillsammans hur långt ni är beredda att gå för att få igenom kraven.

Vecka 46

 • Ta tag i en kollega från en annan bana/arbetsområde och jämför era krav. Är de lika? Kom överens. Snabbt. Genom att jämföra med andra arbetsområden kan vi se vad den gemensamma nämnaren är.
 • När vi gjort det kan vi överlämna våra skriftliga krav till ledningen.

Tips på vägen:

 • Visst är det så att missnöjet kan riktas mot enskilda delar, som tex för korta vändtider eller för kort kassaräkningstid. Det är bra, men glöm inte bort helhetsbilden! Vad är det du är arg på, egentligen? Hitta först grunden och fortsätt sedan med symptomen. Punkta upp!
 • Vi vill ha förändring. Att böna och be ger ingenting. Att knyta näven i fickan har aldrig funkat särskilt bra. Det är våra gemensamma handlingar som förändrar!
 • Gemensamma handlingar kräver solidaritet och mod!

Läs även: Organisera vilda strejker öppet

Vi ses i närmaste rastlokal!

Ali och Daniel

6 Responses to Efter gnetstoppet, fortsättning följer!

 1. MTR-anställd skriver:

  Vi fick 0.9 % löneökning av MTR i år. Kommer ni ihåg det? En reallönesänkning med andra ord. Min hyra har gått upp 3 % och nu ska matpriserna gå upp 10. Hur länge ska vi ta skiten? De pissar ju på oss!!! Och en viss förhandlingschef skrattar och önskar oss mer umbäranden genom att införa delade tjänster.

 2. Den Revolutionära Vägen skriver:

  Kom igen nu allesammans!

 3. spx skriver:

  Om man inte bara tänker på specifika detaljer som är fel, utan bara tänker på själva känslan som MTR har skapat i företaget, då är ”OMÄNSKLIGT” det första som givet dyker upp, i alla fall för mig. Det mesta som företaget gör, grundas sorgligt nog i total omänsklighet.

  Det är detta beteende, som vi nu måste göra något åt!

 4. M skriver:

  Visst var det inte den bästa veckan att ha gnetstopp på, då 10 utbildare plus massa nya förare släpptes lösa, men folk hade fattat galoppen redan veckan innan. Och det var verkligen knepigt och många inställda tåg veckan innan.

  MEN, när innan har chefer varit ute och kört och suttit i spärr så mkt som dessa båda veckor? När innnan har så mkt folk varit hitochditlånade? När innan fick supergnetarna gneta så mkt de ville? Detta kostar pengar = ger avtryck.

  OCH, det är auktionen i sig som är värdefull! Fattar ni hur många som blev engagerade i detta? Och övervägande positiv respons fick det. NU pratar folk, diskussionen är startad. På riktigt. Folk över yrkesgrupperna hejar och är tjenis med varandra nu. Sammanhållningen har blivit tätare, och jag tror vi fått tillbaka lite av vår tillintetgjorda självrespekt.

  Jag ser inget självuppfyllande mål med inställda tåg. Det är jobbigt med strulig trafik, för alla inklusive dig och mig. Det enda som är synd med att fler tåg inte blev inställda är att SL då bara lyfter på ett halvt ögonbryn och inte ingriper.

  Det enda vi ska göra nu är att försöka övertyga varandra om att gnetstoppet enligt ovan INTE var ett fiasko, tvärtom!

 5. Robert skriver:

  Och inte är personalbristen löst…

  Tåg från Gullmarsplan kl 23:23 till Farsta strand, från Farsta strand kl 23:44 till Alvik från Alvik kl 00:30 till Farsta strand, inställt på grund av personalbrist.

  Saxat från intranätet ikväll 101105

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: